C – ۹

ذخیره‌سازی داده در حافظه

داده چی هست؟ اسمش رو خودشه. داده. اطلاعتی که میدن. حالا یا ما میدیم به برنامه یا برنامه به ما میده. در جامعه انسانی خودمون هم همینطوره. خودمون پول میدیم پول میگیریم. بمیرم فدات شم حرف مفته. پول چی داری؟ که حرف اول رو پول میزنه. حالا شما هم بشین تا صبح قربون صدقه سیستمت بشو. حرف اول رو پول رایج سیستم(داده) میزنه. در واقع داده، پول رایج دنیای سیستمهای کامپیوتریه. خب ما هم در ایران خودمون پول رایج داریم. ریال. ریال مبنای پول ایرانه. یعنی همه پولها مضربی از یک ریالن. در سیستمهای کامپیوتری داده های مختلفی داریم. درست مثل هزار تومنی، دو هزار تومنی، پنج هزاری و الی آخر. در کامپیوترها هم ازین نوع هزاریها داریم اما با اسمهای خودشون: int, float, char و غیره. از اسمهاشون نترسید چون قراره در ادامه بشکافیمش. خب این پولهای سیستم هم واحدی باید داشته باشن. واحد پول سیستمهای کامپیوتری بایت است. بایت به ۸ بیت متوالی در حافظه میگویند. این متوالی بودن خیلی مهمه. اگه ۷ بیت اینور و ۱ بیت یه فرسنگ اونورتر داشته باشی بایت نمیشه . کارمون سخت شدا. حالا باید بگیم بیت چیه و چرا ۸؟ چرا ۹ نباشه؟ بیت یا bit مخفف binary digit است به معنی رقم دودویی. حالا دودویی چیه؟ خب اگر مستحضر باشید کامپیوترها اولیه بجای ترانزیستور لامپ داشته اند. یک سیستم متشکل از هزاران لامپ بوده است با مصرف برق بسیار بالا. لامپ هم دو حالت بیشتر نداره. یا خاموشه یا روشن. بعدها که ترانزیستورها اختراع شدند همون فلسفه قبل باقی موند. یعنی فلسفه خاموش یا روشن. هر بیت مثل یک لامپ فقط میتونه در آن واحد یک حالت بپذیره. یا خاموش یا روشن. اینو در علم کامیپوتر اومدن در ۰ و ۱ جای دادند. ۰ یعنی بیت یا لامپ خاموش و ۱ یعنی بیت یا لامپ روشن. خب الان یه مشکلی پیش میاد. مشکل اینه که با صفر یا یک(یک بیت) فقط میشه یک حالت رو نشون داد. الان چاره چیه؟ چاره کار در دستان پرتوان IBM است! IBM اومد گفت آقا برای نشان دادن یک مقدار که واقعا مفهومی داشته باشه باید ۳۷ تا بیت متوالی داشته باشیم که آن را بایت بنامیم. یکی دیگه اومد گفت ۷ تا بیت متوالی و خلاصه داستان دراز. این داستان همچنان ادامه داشت و هر شرکت قانون خودشو میرفت. تا اینکه باز IBM گفت با آزمایش و خطا به ۸ بیت متوالی دست یافته‌ایم که واقعا جواب میده. و واقعا آزمایش و خطا بود. علم کامپیوتر هم مثل علوم دیگه‌ست. درش آزمایش و خطا وجود داره. مثلا در علم عمران هیچ قانونی از آسمان نازل نشده که ترکیب بهترین بتن رو داده باشه. بلکه با آزمایش و خطا ترکیب بهترین بتن بدست آمده است. در آن زمان مثل الان IBM غول بود و باید از قوانینش پیروی میشد. این یک باید نانوشته بود. مثلا شما مجبورید برای امرار معاش پول دربیارید. حالا اگه صاحب کارتون هم آدم گنده دماغی باشه بازم در این بازار بیکاری مجبورید تحمل کنید. در اون زمان هم IBM سلطان بلامنازع بازار کامپیوترها بود و دیگر شرکتها برای نون دراوردن مجبور به پیروی بودند. البته واقعا بایت ۸ بیتی IBM تحسین برانگیز بوده و هست. بعدها هم همین بایت ۸ بیتی IBM بصورت استاندارد درآمد و برای همه لازم الاجرا درامد.
خب این بایت ۸ بیتی متوالی چکار میکنه؟ بالاتر گفتیم که متوالی بودن بیتها بسیار بسیار مهمه. چرا؟ چون هر بیت بسته به موقعیتش در بایت یک توان میپذیرد. برای تجسم بهتر من با رسم شکل پیش میبرم:

هر خانه میتونه فقط ۲ حالت داشته باشه. ۰ یا ۱٫ پس پایه ما ۲ هست به نشانه ۲ حالت.

پس بطور مثال ماگزیمم عددی که با ۳ بیت میتونیم نشون بدیم عدد ۷ است که در مبنای ۲ برابر است با ۱۱۱٫ یعنی تمام ۳ بیت برای نشون دادنش روشن میشن.

من تصورم بر اینه که دوستان عزیز تبدیل مبنا رو میدونن. چنانچه در این زمینه مشکلی دارید در قسمت نظرات بنویسید تا در موردش حرف بزنیم.



درباره نویسنده: Hoshyar Karimi

مطالب زیر را حتما بخوانید

2 دیدگاه

  1. سلام
    آقا نیکی پرسش حتما تبدیل مبنا هارم به همین شیو بگو که بسیار پسندیدس و نیکو ست خدا خیرت دهد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *